e premte, 28 dhjetor 2007

Arkeologet shqiptare kontestojnë gërmimet në kalanë e Shkupit

Arkeologet shqiptare kontestojne germimet


E Premte, 28 Dhjetor 2007

SHKUP - Pas nje vizite dyditore ne Shkup, arkeologet nga Shqiperia dhe Kosova, te cilet pane nga afer punen e bere ne Kalane e Shkupit nga arkeologet e Maqedonise, verejten se ishte punuar “pa kujdes dhe me ngut”. “Nje pune e bere shpejt e shpejt dhe shkel e shko”, ky ishte vleresimi i arkeologeve shqiptare, pasi pane nga afer ekspoziten me gjetjet e Kalase se Shkupit. Ata verejten konkretisht se “qeramika ishte ngjitur ne menyre te parregullt dhe se monedhat e ngjyrosura ngjasin shume pak me origjinalet”. “Punen qe kane bere ne Kalane e Shkupit per gjashte muaj, ne ne Shqiperi e bejme per 10 vjet, ngadale, por sakte dhe ne bashkepunim me shkollat e tjera arkeologjike”, tha drejtori i Institutit te Arkeologjise ne Shqiperi, prof. dr. Muzafer Korkuti, pasi pa nga afer ekspoziten e gjetjeve ne Kalane e Shkupit dhe zonen ku u zhvilluan germimet arkeologjike. Sipas Korkutit, eksponateve te paraqitura ne Muzeun e Shkupit, ne ekspoziten e hapur rreth tri jave me pare, u mungon origjinaliteti. Ekipi i arkeologeve nga Shqiperia dhe Kosova, te cilet ishin ftuar nga Ministri i Kultures, Arifikmet Xhemaili, per te pare gjetjet e Kalase se Shkupit, nuk i priti asnje arkeolog maqedonas dhe as ndonje perfaqesues i institucioneve te Maqedonise qe merren me arkeologjine. Ekspozita me materiale te zbuluara gjate germimeve ne Kalane e qytetit, u hap ne Muzeun e Shkupit, me 10 dhjetor. Ne ekspozite jane paraqitur materiale te periudhave te ndryshme, nga ajo parahistorike, deri ne shekullin XX. Germimet ne Kalane e Shkupit nisen ne pranveren e kaluar dhe do te zgjasin deri ne vitin 2010. Objektet e ekspozuara i takojne kesaj faze te pare te germimeve rreth bedenave te kalase se Shkupit. Ne germime punuan rreth 200 arkeologe, mes tyre edhe disa shqiptare, te cilet u bene pjese e ekipit te arkeologeve pas reagimeve te shumta te qarqeve intelektuale dhe specialisteve shqiptare, qe kishin shprehur pakenaqesi per mungesen e eksperteve te njohur shqiptare ne projekt dhe dyshime per "menyren e interpretimit te objekteve te gjetura". Ne Kalane e Shkupit ka pasur germime arkeologjike edhe ne vitin 1953 dhe ne vitin 1967, por sipas disa historianeve shqiptare, gjate ketyre ekspeditave "u fshehen gjurmet ilire dhe dardane".

Shkrimi u botua ne gazeten " Koha Jone"-Tiran me daten 28 dhjetor 2007

Nuk ka komente: